top of page

7 criteria voor de toekomst

We kijken met respect naar het verleden, maar kijken ook met open blik naar de toekomst. 

Daarom definieerden we  zeven criteria: 

Duurzaamheid.

Het is de hoeksteen van het nieuwe buurthuis. In elke fase van de verbouwing recupereren we zoveel mogelijk de materialen die reeds in het gebouw aanwezig zijn en wegen we de milieu-impact af van de nieuwe materialen.

 

• Hernieuwbaar.

Bij de afwerking en inrichting kiezen we voor gerecycleerde materialen en creatief hergebruik van meubilair.

 

• Zuinig met regenwater.

Het regenwater zal opgevangen en gebruikt worden voor de het spoelen van de toiletten, de wasmachines en het poetsen van het gebouw.

 

• Energiezuinig.

Voor het verwarmen van het gebouw zal er gebruik gemaakt worden van warmtepompen. Zonnepanelen leveren elektriciteit. Daarnaast zal het gebouw maximaal geïsoleerd worden. Thermisch onderbroken schrijnwerk wordt voorzien om de warmte en/of koude binnen te houden naargelang de nood.

 

• Toegankelijk.

Alle publieke ruimtes op de drie verdiepingen zullen toegankelijk zijn via een lift. Mensen met een beperking moeten zich maximaal zelfstandig binnen het gebouw kunnen bewegen.

• Respect voor de erfgoedwaarde.

We bewaren de nog aanwezige lichtkoepels, ornamenten en plafonddetailleringen. We versterken deze elementen door het originele bouwplan terug zichtbaar te maken. Daarnaast zal de kroonlijst in haar voormalige staat hersteld worden.

 

• Toekomstgericht.

Het gebouw wordt polyvalent ontworpen zodat de functie van de ruimtes flexibel kunnen aangepast worden aan toekomstige noden van de buurthuiswerking.

bottom of page